Articol Blog

cine nu riscă, nu bea șampanie. doamnelor, cin-cin!


Tot citesc titluri de texte motivaționale, legate de femei (puternice, neapărat) care aleg singurătatea, decât să stea cu un bărbat nedemn de ea. De parcă un bărbat „nedemn” ar fi, vreodată, o opțiune, iar singurătatea – o boală. Și știți ceva, nu suntem într-un roman de-a lui Jane Austin. Suntem oameni mari, adulți, cu șanse egale. Vrem, cerem, luăm, dăm înapoi, în mod egal. Trăim alte vremuri. Nici nu ar trebui să ne intersectăm de cercul celor nedemni.

Tu, „singură”, oricum ești la un alt nivel de existență și percepție a lumii decât cei „nedemni”. Tu, „singură”, nici nu ai cum să ajungi să faci această alegere, între tine, și cineva care nu e … „Oh, my God!!!”.

„Nedemn”, adică mai … neinstruit? Mai incult? Mai cu vicii? Mai apropiat de mamă? Chiar și la vârsta asta? Blocat într-o relație veche? Foarte veche, prea veche sau care nici n-a existat?

Eu aș evita aceste texte și acești termeni. Când citesc undeva „femeie puternică” văd, neapărat, imaginea unei femei foarte triste și, total nefericite. Pentru că nu ai cum să fii și frumoasă, și isteață, și soție, și mamă, și prim-ministru, și să râdă și opoziția la glumele tale.

Poate că avem indici diferiți de masă musculară, dar și în femei, și în bărbați, inima pompează sânge.

Și noi, și ei, avem câte o inimă. Una singură, care pompează sânge de aceeași culoare. Conform aceluiași mecanism, având aceleași cauze și scopuri.

Singurătatea nu este o boală. Știu multe femei, puternice sau slabe, care sunt mai singure în relația cu bărbatul lor demn, decât noi, celelalte.

Știu femei care au făcut un compromis nedescris de scump, numai să fie lăsate în pace. Și merg prin viață, alături de cineva, demn sau nu prea, și-ți spun, chiar dacă nu le întrebi „Ideal nu există”.

Și te doare concluzia lor, pentru că știi atât de bine cum ajungi să crezi asta. Și te doare să vezi atâta pustiu în locul în care ar trebui să ardă.

„Iubire nu există”, „Iubirea durează 3 ani” „Ideal nu există. Ia de care este” versus „Decât unul nedemn, mai bine singură”.

Cine are nevoie de tipare, definiții și clasificări în această lume plină de atâtea alte lucruri de aflat, de văzut și de gustat?

Și cel mai deranjant este, de fapt, că aceste titluri induc o stare de tristețe și resemnare. Femeile ajung să creadă că chiar e mai bine să fie singure, înainte de a trebui să aleagă.

În loc să-și trăiască alegerile, greșelile și surprizele, în cel mai femeiesc mod posibil, la orice vârstă, ele vor folosi această scuză, citită undeva pe facebook: „mai bine singură. decât cu un bleg …

Numai că ea nici nu a încercat cu blegul. Poate azi, acum, anume de un bleg ai nevoie.

 

Fetelor, doamnelor. Lumea e mare. Lumea-i a noastră.

Poate că dragostea e oarbă, noi oricum suntem imperfecți și nu putem corecta asta. Nici noi, nici … nimeni.

Poate că „ideal nu există”, dar viața e atât de scurtă!

Cine nu riscă, nu bea șampanie.

Riscați, schimbați și nu vă mai temeți.

Ah, și nu mai citiți literatură motivațională.

Oricum, nimeni nu știe nimic. Și asta e frumusețea și minunea vieții și a lumii. Frumusețea noastră.

Cin – cin!

Comments

comments