Articol Blog

pâine. pace. zen.


Când eram mică, la școală ne-au învățat să asociem pâinea cu pacea.

Îmi place mirosul din brutării. Cred ca mănânc pâine pentru mirosul ei, nu pentru gust.

Când sunt ușor tristă sau derutată, ori când trebuie să-mi pun gândurile în ordine,  fac pâine de casa. Uneori, nici nu gust din ea. O fac și o dau.

Albă sau de secară, simplă, cu semințe sau măsline, împletita, rotundă sau pătrata.

Uneori, fac chifle pe care le ung cu ulei amestecat cu gălbenuș de ou de casa și usturoi.

Nu pot face pâine, dacă în casă nu e ordine, așa că mai întâi fac curățenie și abia atunci când totul alunecă, scârțâie, strălucește și miroase a lămâie și levănțica, mă apuc de pâine.

Fac rar pâine, așa că nu am niciodată făină proaspăta în casă. Și uneori nu am ulei de măsline din acela bun. Așa că ies la cumpărături. Și dacă tot ies „pentru pâine”, iau „lista” cu mine. Aleg cu grijă produse – din listă și din afara ei.

Îmi place să fac cumpărături, când sunt în mood de „pâine”. Totul e important și solemn. Produsele sunt alese cu grija, nu fac economie.

În casă e curat. În frigider și cămară sunt frumos aranjate produse proaspete.

Rucola, aproape tot timpul. Busuioc. Brînză. Și românească, și italienească. Roșii de grădină. Lămâi. Avocado. Ardei iuți. Ardei mari roșii, plini de conservanți, dar atât de frumoși. (odată, un ardei a stat în frigider un anotimp întreg, fără să i se schimbe aspectul)

Tot timpul fac pâine cu muzică.

Maria Callas. Ella Fitzgerald. Alex Calancea și frații Advahov. Okean Elzy.

Depinde.

E un ritual întreg. Muzică. Apoi îmi prind cu atenție părul. Citesc câteva rețete de pâine de casa, dar instinctiv și din obișnuință, fac totul la fel, de fiecare dată.

Mama tot timpul spune că trebuie să fii calma și liniștită când lucrezi cu aluatul.

Când simt că sunt zen, încep. Făină. Sare grunjoasă. Ulei de măsline. Apă călduță.

Pace.

Plămădesc, frământ cu putere și grija. Las la odihnit. La crescut. Pun în forme. Pun în cuptor.

Amestec untul cu usturoi pisat și câteva verdețuri și-l pun în frigider.

În vase mici de ceramică – măsline, brânză, roșii, anchois.

Pâine. Unt. Vin. Zen.

Sunt așa zile, de pâine, curat și lumină.

Zile în care întinerim un pic.

Comments

comments