Articol Blog

până la următoarea greblă


Știți cum ne place să despicăm firul în optimi, după despărțiri, eșecuri sau chiar neînceputuri?

Cum vedem totul ca pe un plan detaliat, pus la punct, lucrat diabolic, în care există complici, mai ales mama, care nu l-a iubit în copilărie sau vreun tată care a plecat. O iubită pe care nu a putut-o uita sau vreun complex sau frustrare personală.

– Îi este frică.

Acesta este răspunsul pe care-l dau inevitabil oricui mă întreabă „de ce”.

Sincer, la început, chiar credeam că totul pleacă de la frică.

Dar în timp, am cunoscut oameni simpli și minunați, hotărâți și plini de curaj.

„Complex de inferioritate”.

„Frica de a nu se ridica la nivelul nostru”.

„Teama de responsabilități și angajamente”.

„Frica, în general”.

De obicei, totul este mult mai simplu. Numai în serialele cu criminaliști totul este din timp și minuțios elaborat. În viață și în dragoste, totul e alegere.

Este simplu: nu te-a ales. Nu a plănuit nimic. Serios. Pur și simplu asta a simțit, asta a putut, așa s-a întâmplat. Odată cu tine, poate nu s-a ales nici pe el. Poate a ales prost. Poate o să-i pară rău. Poate cealaltă e dintr-o familie bogată, cu perspective și el are nevoie de un „viitor mai bun”. Poate ea vorbește mai bine engleza. Poate ea face ceva, sau totul, altfel decât tine.

Un milion de „poate” și de „dacă”. Un milion de scenarii în capul nostru. Un milion de frici în el. Un milion – în tine.

Și în acest timp, cineva e sincer, curajos și perseverent.

Altcineva își calcă pe „principii” și orgolii.

Cineva renunță la modelul și tiparul pe care crede că-l are.

Undeva, cineva dă ultimii bani pe florile cuiva preferate.

Undeva, cineva alege să fie fericit.

Poate e o loterie. Poate e destin. Poate ne alegem, poate suntem aleși. Poate e scris în stele, poate în lista de dorințe. Poate depinde de noi, poate depinde de alții.

Toate trec.

Nimeni nu plănuiește să vă rănească și să vă arunce într-o groapă psihologică. Nimeni nu face asta special, decât o categorie de persoane bolnave. Dar acesta e alt film. Sper că nu sunteți acolo.

Și dacă cineva a ales, pentru el, alegeți și voi, pentru voi. Știu că sună ușor pe hârtie și pare scump. Dar … în oraș sunt reduceri. Eu mi-am luat o fustă albă cu dantelă, superbă. Am făcut o programare la un spa. Am făcut curat. Am făcut o listă nouă.

Până la următoarea greblă, eu am ales bine. M-am ales.

Până la următoarea, alegeți și voi!

Comments

comments